VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dijsselbloem niet bezorgd om lage inflatie

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en ECB-voorzitter Draghi maken zich in het openbaar niet al teveel zorgen over de lage inflatie. Voor beleggers hoeft het voorlopig ook geen slecht nieuws te zijn.

"De eurozone slaapwandelt richting een periode van deflatie die decennia kan duren".

Pimco's Mike Amey koos vlak voor de jaarwisseling om zijn zorgen te uiten over de Eruopese economie in een interview met de Britse krant The Daily Telegraph.

Volgens de directeur van 's werelds grootste vermogensbeheerder glijdt de eurozone richting Japan-scenario door de sterke euro en te langzame hervormingen.

Nogal wat beleggers en economen delen de vrees van Amey nu de inflatie in de eurozone op het laagste punt is aanbeland sinds de invoering van de gezamenlijk munt. Het betreft hier de kerninflatie, waarbij prijsstijgingen in voeding en energie buiten beschouwing worden gelaten.

Optimistisch
Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep hoort niet tot de somberaars op dit vlak.
In een laat hij weten de lage inflatie te zien als symptoom van herstel van de regio na tijden van crisis.

"Als je je concurrentiepositie verbetert en de kosten van arbeid verlaagt, wat een aantal eurolanden nu doen, dan is lagere inflatie onvermijdelijk", aldus Dijsselbloem die zich optimistisch toont over de stand van de economie in de Eurozone: alle indicatoren wijzen op een positieve ontwikkeling. Op sommige vlakken is het herstel zelfs krachtiger dan gehoopt."

Draghi gematigd
ECB-president Draghi was . "Het is nog prematuur om de overwinning uit te roepen", zei de Italiaan om er aan toe te voegen dat de ECB nog lang nog de markten blijft steunen met ruim beleid.

Over de lage inflatie maakt Draghi zich geen zorgen. Japanse toestanden zijn volgens hem niet aan de orde. Op de middellange termijn zal de inflatie tenderen naar twee procent, de officiële doelstelling van de ECB. Eerder had Draghi laten weten "alles te doen wat nodig is" om deflatie te voorkomen.

Beleggers en deflatie
Voor beleggers hoeft de lage inflatie voorlopig geen probleem te zijn. Zakenbank Goldman Sachs onderzocht de effecten van lage inflatie, ook wel desinflatie genoemd, in de Verenigde Staten over de afgelopen 35 jaar.

Daaruit bleek dat aandelen laag gewaardeerd waren in tijden van desinflatie. Als die conclusie ook opgeld doet in Europa zou dit een mooi instapmoment voor beleggers zijn.

Maar ook deflatie, alom gevreesd door beleggers en economen, hoeft niet per definitie slecht te zijn voor de beurzen.

Als het prijspeil korte tijd lager wordt in plaats van hoger (inflatie) trekken beleggers zich daar weinig van aan, zo leert het verleden.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn korte periodes van deflaties zelfs regelmatig gepaard gegaan met sterke beursstijgingen. Europa had in het voorjaar van 2009 te maken met deflatie. Juist toen begonnen de beurzen aan een echte beursrally.

Bij langdurige deflatie ligt dat anders. Tijdens de crisisjaren tussen 1930 en 1933 verloren Amerikaanse aandelen bijna tweederde van hun waarde.